24 دی , 1403

کد خبر : 34240
تیتر یک شنبه 17 آذر 1403 - 9:12 زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با صنعت مالی پاسخ داد؛

آیا تسهیلات تکلیفی ناترازی نظام بانکی را تشدید کرده است؟

عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه تسهیلات تکلیفی باید در سیستم بانکی کشور وجود داشته باشند، گفت: برخی عادت دارند بگویند تسهیلات تکلیفی سبب شده تا کسری بودجه به وجود آید یا اینکه ناترازی نظام بانکی را رقم بزند ولی در اصل میان کسری بودجه و ناترازی نظام بانکی با تسهیلات تکلیفی خیلی ارتباط وجود ندارد.

مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با صنعت مالی، با بیان اینکه تسهیلات تکلیفی باید در سیستم بانکی کشور وجود داشته باشند، گفت: برخی عادت دارند بگویند تسهیلات تکلیفی سبب شده تا کسری بودجه به وجود آید یا اینکه ناترازی نظام بانکی را رقم بزند ولی در اصل میان کسری بودجه و ناترازی نظام بانکی با تسهیلات تکلیفی خیلی ارتباط وجود ندارد و معمولاً بانک‌ها تسهیلات تکلیفی را از محل منابع و سپرده‌های قرض‌الحسنه عادی و یا جاری پرداخت می‌کنند.

وی افزود: به هر حال تسهیلات تکلیفی مانند وام ازدواج و یا وام مسکن باید وجود داشته باشند و در همه کشورها چنین تسهیلاتی به اقشار ضعیف و کم‌درآمد پرداخت می‌شود و یک امر عادی است ولی در ایران چون بانک‌ها ناتراز هستند، بلافاصله توجهات را به سمت تسهیلات تکلیفی هدایت می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: تسهیلات تکلیفی زمانی منجر به ناترازی می‌شود که حجم آن از منابع بیشتر باشد که تقریباً اینگونه نیست و ماه‌هاست افراد برای دریافت وام ازدواج و یا وام مسکن در صف هستند و از سوی دیگر در بودجه حرفی در مورد تسهیلات تکلیفی گفته نشده و ارتباطی در این رابطه وجود ندارد که برخی عامل کسری بودجه را در تسهیلات تکلیفی جست‌وجو می‌کنند. کسری بودجه به خاطر پایین آمدن درآمدهای دولت و افزایش هزینه‌هاست؛ یعنی دخل و خرج دولت با هم نمی‌خواند ولی دولت از منابع بودجه پولی به تسهیلات تکلیفی پرداخت نمی‌کند.

عزتی در پایان گفت: امروز عامل اصلی ناترازی بانک‌ها در بنگاهداری آنهاست؛ وقتی بانک‌ها پول مردم را صرف ساخت و ساز و خرید املاک می‌کنند و وام‌های کلان که بخشی از آنها به سیستم بانکی بازنگشته می‌پردازند معلوم است ناترازی بانکی رقم می‌خورد. از سوی دیگر مسابقه میان بانک‌ها برای پرداخت سود اتفاق افتاده و هر بانکی تلاش می‌کند برای جذب سپرده‌های بیشتر دست به پرداخت سود بیشتر بزند و در نهایت با این رویه ناترازی رقم می‌خورد. نظام بانکی باید به سمت دریافت کارمزد در ازای ارائه خدمات مشاوره‌ای و خدمات روی آورد نه اینکه خودش در پروژه‌ها مشارکت مستقیم داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *