عضو کمیسیون تخصصی طلای اتاق اصناف گفت: پیشفروش سکه توسط بانک مرکزی به کاهش حباب قیمتی کمک میکند ولی انتظار تغییری در اصل قیمت را نباید داشت.
محمد کشتیآرای، عضو کمیسیون تخصصی طلای اتاق اصناف در گفتگو با صنعت مالی، در پاسخ به این پرسش که آیا اقدام بانک مرکزی در پیشفروش گواهی سپرده سکه در تضاد با مقررات و اقدامهای بورس کالا هست یا خیر گفت: اصلاً در تضاد نیست چون کاملاً موضوع قرارداد و دادوستد دو چیز متفاوت هستند. معاملات بورسی به صورت پیشفروش انجام نمیشوند بلکه معامله را به صورت نقدی انجام میدهند و سپس سپردهای که انجام شده را سکه یا طلا خریداری میکنند و طلا نزد بورس امانت میماند و هرموقع هم شخصی که طلایی را خریداری کرده و نزد بورس کالا محفوظ مانده را میتواند در صورت درخواست وصول کند؛ به عبارت یا میتواند طلا را به صورت فیزیکی تحویل بگیرد یا اینکه اوراق مربوط به طلا را به فروش برساند.
وی افزود: ولی پیشفروش سکه توسط بانک مرکزی به این صورت است که قراردادی را با متقاضی منعقد میکند و خریدار پول را به قیمتی که بانک مرکزی اعلام میکند نقدی میپردازد تا در سررسید مقرر سکه را دریافت کند و لذا کاملاً دادوستد این دو با هم متفاوت هستند.
دبیر سابق انجمن طلا و سکه در پاسخ به این پرسش که هماکنون در بورس کالا گواهی سپرده سکه موجود هست پس چرا با این وجود بانک مرکزی اقدام به پیشفروش سکه کرده است؟ گفت: مسئله بانک مرکزی با بورس کالا متفاوت است؛ بانک مرکزی یک ارگان حاکمیتی است که مسئولیت تنظیم ارز و طلای کشور را برعهده دارد و کسی که مسئول این کار هست تشخیص داده به این شیوه عمل کند و مردم هم استقبال میکنند ولی دادوستدهای بورسی قطعی هستند و سررسید مقرر ندارند و به محض خرید سکه گواهی سپرده آن را دریافت میکنیم و این برگه عندالمطالبه است و لذا این دو قرارداد با هم متفاوت هستند.
کشتیآرای در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر اینکه در صورت جذب بخشی از نقدینگی جامعه در این پیشفروشها آیا میتوان نسبت به کاهش قیمت سکه و طلا در بازار نقدی امیدوار بود، اظهار کرد: قیمت طلا در بازار تابع دو عامل اصلی است؛ یکی ارز و دیگری هم قیمت جهانی ولی این پیشفروشها به کاهش حباب قیمتی کمک میکند؛ به عبارت بهتر در اصل قیمت هیچ تغییری ایجاد نمیکند و فقط از رشد حباب جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: