در سال ۱۴۰۴ هشتمین مرحله از عملیات بازار باز با کاهش همزمان در حجم تقاضا و سطح تأمین نقدینگی همراه شد. این حالی است که ۲۲ بانک در مجموع بیش از ۳۷۵ هزار میلیارد تومان درخواست تأمین نقدینگی ارائه دادند، موافقت بانک مرکزی تنها با ۷۱ درصد از این تقاضا بود.
به گزارش خبرنگار صنعت مالی، هشتمین مرحله از عملیات سیاست پولی بانک مرکزی در تاریخ 5 خرداد ۱۴۰۴ برگزار شد و دادههای منتشرشده از آن حاکی از کاهش سطح اعتباردهی در بازار بینبانکی است. این عملیات که با مشارکت 22 بانک انجام شد، از هفته قبل هم بیشتر عقبنشینی کرد و به 270 همت رسید. این در حالی است که مجموع درخواست بانکها برای تأمین نقدینگی در این دوره، معادل 375 هزار میلیارد تومان بوده و بنابراین کمتر از 75 درصد این تقاضا مورد موافقت قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد سطح درخواست بانکها نیز با کاهش نسبت به هفته قبل روبرو بوده است.
عملیات بازار باز، ابزاری است که بانک مرکزی از طریق آن به تأمین مالی بانکها کمک میکند. در این چارچوب، بانکها با وثیقهگذاری اوراق مالی نزد بانک مرکزی، برای دریافت اعتبار کوتاهمدت اقدام میکنند. در عملیات اخیر، سررسید اعتبارات اعطایی یکهفتهای تعیین شده و نرخ سود سالانه آن ۲۳ درصد بوده است. این عملیات، که تحت عنوان «ریپو» نیز شناخته میشود، نشاندهنده نیاز فزاینده بانکها به نقدینگی است.
در تازهترین مرحله از عملیات بازار باز که در تاریخ 5 خرداد برگزار شد، ۲۲ بانک درخواست تأمین نقدینگی به ارزش مجموعاً 375.8 هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی ارائه دادند. در نهایت، بانک مرکزی با 71 درصد از این درخواستها، معادل 270 هزار میلیارد تومان، موافقت کرد. در همین عملیات، 291.28 هزار میلیارد تومان از اعتبارات گذشته سررسید شده و 270 هزار میلیارد تومان از توافقات ریپو همچنان در وضعیت باز باقی ماندهاند.
در بازار قاعدهمند که مشابه بازار شبانه است، بانکها برای تأمین نقدینگی اضطراری با نرخ بهره ۲۴ درصد اقدام به دریافت اعتبارات روزانه میکنند. در هفته منتهی به 5 خرداد ، سطح روزانه تأمین نقدینگی از سوی بانکها بین 65 تا 75 هزار میلیارد تومان متغیر بوده است. با توجه به ماندگاری سطح نرخ بهره بین بانکی در سطوح بالای 23.9 درصد به نظر میرسد همچنان فشار نقدینگی در بانکها وجود دارد و همین یکی از دلایل مشارکت پررنگ در بازار قاعدهمند است.