یک کارشناس بازارهای مالی گفت: بازار سهام ایران از بازدهی قابل قبولی برخوردار است و ابزارهایی نظیر صندوقهای رمزارز و توکنسازی سهام نهتنها تهدید نیستند بلکه میتوانند به توسعه بازار سرمایه و جذب منابع خارجی در دوران تحریم کمک کنند.
پوریا آسترکی، کارشناس بازارهای مالی، در گفتوگو با صنعت مالی، در پاسخ به دغدغههایی درباره تأثیر ورود صندوقهای مبتنی بر رمزارز بر نقدینگی بازار سهام گفت: این نگرانی که با راهاندازی صندوقهای ارز دیجیتال، نقدینگی از بازار سهام خارج شده و به سمت این صندوقها برود، به نظر من نگرانی درستی نیست و بیش از حد بزرگنمایی شده است.
وی افزود: در حال حاضر بازار سهام ایران، چه در بازار اصلی بورس و چه در فرابورس، بازدهی قابل قبولی در دورههای بلندمدت داشته است. اگر عملکرد دهساله بازار را بررسی کنیم، میبینیم که بازدهی سهام و صندوقهای بورسی، کاملاً قابل رقابت با سایر کلاسهای دارایی بوده است.
آسترکی با اشاره به بازدهی رمزارزها تصریح کرد: درست است که بیتکوین در ۱۵ سال گذشته از نظر بازدهی بالاتر از تمام کلاسهای دارایی ظاهر شده، اما این به آن معنا نیست که بازار سهام ما عملکرد ضعیفی داشته یا غیرقابل رقابت باشد. نوسانات شدید و پیشبینیناپذیر بودن قیمت رمزارزها، از جمله ریسکهایی است که سرمایهگذاران باید آن را بپذیرند، اما این موضوع باعث نمیشود که صندوقهای سهامی و بازار بورس ایران اهمیت خود را از دست بدهند.
وی ادامه داد: در صورت ورود صندوقهای رمزارزی به بورس، اتفاقی که احتمالاً میافتد این است که بازیگران حقوقی بیشتر به این ابزارها توجه نشان دهند. سرمایهگذاران حقیقی و افراد دارای دسترسی به رمزارزها، پیش از این نیز میتوانستند بیتکوین یا سایر ارزهای دیجیتال را تهیه کنند. اما برای نهادهای حقوقی که با محدودیتهای قانونی مواجهاند، ورود رسمی این ابزارها به بازار سرمایه فرصت جدیدی محسوب میشود.
پوریا آسترکی
آسترکی تأکید کرد: نهادهای حقوقی بازار ایران آنقدر حرفهای هستند که یکباره کل سرمایه خود را از سهام بیرون نکشند و به سمت رمزارزها سوق ندهند. اتفاقاً انتظار میرود این صندوقها مکمل سایر ابزارهای مالی باشند نه جایگزین آنها. بنابراین ترسی که نسبت به تهدیدشدن بازار سهام از ناحیه صندوقهای رمزارز مطرح میشود، بیمورد است.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره امکان توکنسازی سهام در بازار سرمایه ایران اظهار کرد: اگر حاکمیت بازار سرمایه به دنبال گسترش عمق بازار و جذب منابع جدید است، یکی از بهترین گزینهها همین توکنسازی سهام است. میتوان سهام موجود در بازار را در قالب توکنهایی که نمایندهای از شاخص یا ETF هستند، طراحی و عرضه کرد.
این کارشناس بازارهای مالی در توضیح این ایده افزود: در دنیا شاهد عرضه توکنهای شاخصمحور (Index Fund Tokenized) هستیم که روی بستر بلاکچین فعالیت میکنند. پیشنهاد من این نیست که آنها را به خارج از کشور ببریم یا در کشورهای دیگر بازاریابی کنیم، بلکه میتوان آنها را روی بلاکچین عمومی، با قابلیت دسترسی همگانی عرضه کرد. این توکنها ابتدا توسط سرمایهگذاران ایرانی خریداری میشوند و بهتدریج میتوانند دروازهای برای ورود سرمایههای خارجی به بازار ایران شوند.
وی با اشاره به فرصتهای ازدسترفته بازار سرمایه ایران گفت: متأسفانه از بسیاری از ظرفیتهای موجود در حوزه تکنولوژی مالی استفاده نکردهایم. در شرایط تحریم و محدودیتهای بانکی، یکی از کلیدهای طلایی که میتواند منابع ارزی و سرمایهگذاری خارجی را به کشور وارد کند، همین توکنسازی سهام است. این ابزار میتواند حلقه اتصال بین بازار سرمایه ایران و سرمایهگذاران فرامرزی باشد، بدون آنکه نیاز به تبادل فیزیکی پول یا عبور از مجاری رسمی بانکی باشد.
آسترکی در پایان گفت: اگر این ابزارها بهدرستی طراحی و عرضه شوند، نهتنها تهدیدی برای بازار سرمایه نیستند، بلکه میتوانند نقطه قوتی در تنوعبخشی به پرتفوی سرمایهگذاران، کاهش ریسک و جذب سرمایه جدید در بازار ایران باشند.
بیشتر بخوانید: