انتظار برای بازگشت قیمتها به روزهای ابتدای سال، برای این سال پُر از تلاطم تورمی بسیار بعید و قطعا سخت است، اما اگر دولت فرمان دلار را به سمت کاهشی بچرخاند شاید بتوان امیدی به تثبیت قیمتها در بازار خودرو داشت، هرچند به نظر می رسد مسعود پزشکیان از اوضاع قیمت ها در بازار خودرو اطلاعی ندارد!
به گزارش صنعت مالی، بازار خودرو در ایران مسیر حرکتش را در هر شرایطی و با هر تغییر و نوسانی هدایت میکند. از نزدیک شدن به ماه پایانی سال تا نوسانات بازار دلار و سکه و نگاه کاسب کارانه به خودرو در طی این سالهای اخیر، وضعیت قیمتها در این بازار را به چالش کشانده است.
امسال تحولات قیمتی بازار پایان سال با نزدیک شدن به ماه رمضان جلوتر افتاده و از سوی دیگر سیاستها و تنشهای دلاری وضعیت این بازار را پیچیدهتر کرده است. این بازار در سال جاری تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گرفته است از تغییر نابهنگام دولت تا وضعیت سیاست خارجی و برون مرزی و حتی سیاستهای داخلی کشور. حالا پیشبینی قیمتها در بازار خودرو سختتر و دشوارتر شده است چراکه هنوز نسخهای برای دلار پیچیده نشده و گویی قرار نیست وضعیت اقتصادی به آرامش برسد.
بحث خودروهای وارداتی نیز موضوع دیگری در نوسانات قیمتی در بازار خودرو بود که بهطور معمول تحت تأثیر شدید نرخ ارز قرار دارند و در ماههای اخیر نیز از این تغییرات مستثنی نبودهاند. در دورههایی که نوسانات ارزی بازار افزایش مییافت، قیمت خودروهای وارداتی نیز با همان فرمان افزایشی میشد. این افزایشها بهویژه در خودروهایی که بهصورت کاملاً وارداتی هستند و بر اساس ارز آزاد محاسبه میشوند، بسیار محسوس است.
روزهای پُر التهاب، اما به ظاهر آرام بازار خودرو همچنان روی خوشی به متقاضیان خرید خودرو نشان نمیدهد. مردم برای خرید خودروهای تولید داخل باید به طور میانگین ۶۰۰ میلیون در جیب داشته باشند. بازی خودروسازان نیز در این هیاهوی قیمتی بی تاثیر نبوده به طوری که قیمت خودروهای داخلی در ماههای اخیر دچار تغییرات قابل توجهی شده است. بر اساس گزارشها، یکی از عواملی که در این تغییرات تأثیرگذار بوده، افزایش قیمت خودروها توسط دو شرکت ایران خودرو و سایپا است که بهویژه در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ افزایشهای قابل توجهی را در محصولات خود اعمال کردهاند. این افزایشها در کنار افزایش هزینههای تولید، گرانی مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز و همچنین تناقصها در اجرای سیاستهای اجرایی باعث شده است که در ماههای پایانی سال و نزدیک به شب عید شاهد افزایش مجدد قیمتها باشیم.
بهدلیل افزایش ناگهانی قیمتها و رکود موقت اما پُرعمق بازار در ماههای ابتدایی سال، امروز فروشندگان تمایل دارند تا در ایام شب عید از تقاضای بالا بهرهبرداری کنند و به همین دلیل احتمال ادامه روند صعودی قیمتها در این مدت وجود دارد چراکه نه کنترلی بر بازار هست نه کسی خریدار را حمایت میکند!
از بازار خودروهای داخلی که بگذریم نوبت به مونتاژیها میرسد، خودروهایی که شاید تا همین یکی دو سال خودروسازان را مجبور میکرد با هر ترفندی به دنبال جذب مشتری باشند از فروش اقساط تا پرداخت وامهای کلان خرید خودرو. اما امروز همین مونتاژکاران با دست بالا گرفتن وضعیت خود، بازار قیمت را چندین برابر به نفع خود تغییر دادهاند.
خودروهای مونتاژی بهویژه در سالهای اخیر، به دلیل نوسانات ارزی و هزینههای واردات، از نوسانات بیشتری نسبت به خودروهای داخلی برخوردار هستند. این دسته از خودروها در ماههای اخیر با افزایش قیمت مواجه شدهاند. نوسانات نرخ ارز بهویژه بهدلیل افزایش هزینههای واردات خودرو، بر قیمت خودروهای مونتاژی نیز تأثیر زیادی داشته است. افزایش بیش از ۵ درصدی قیمت مونتاژیها در کفت بازار آن هم در آستانه شب عید و با افزایش تقاضا برای خودرو، توانسته بازار را از مسیر حرکت بازدارد.
موضوع واردات خودرو امسال سرو صدای زیادی بر پا کرد تا جایی که عدهای معتقد بودند که واردات میتواند باعث فروکش شدن قیمتهای وارادتیها و همینطور خودروهای تولید داخل شود. البته خودروهای وارداتی که بهطور معمول تحت تأثیر شدید نرخ ارز قرار دارند، در ماههای اخیر نیز از این تغییرات مستثنی نبودهاند.
اگرچه خودروهای وارداتی معمولاً در مقایسه با خودروهای داخلی نوسانات بیشتری دارند، اما امسال آن هم در آستانه شب عید و با توجه به افزایش تقاضا در این دوره، احتمال افزایش قیمت این دسته از خودروها نیز وجود دارد.
با توجه به افزایش تقاضا برای خرید خودرو در ماههای پایانی سال انتظارات برای کاهش و حتی تثبیت قیمتها خیلی بعید است.
دولت در سایر بازارها به ویژه بازار دلار توانایی بیش از این را ندارد چه برسد به سایر بازارهای مصرفی که قطعا قید کنترل و بازگشت به قیمتهای اول سال را زده است.
اگرچه دولت چهاردهم در همین ماههای ابتدای روی کار آمدنش توانست وضعیت بازار خودرو را که طی دو سال گذشته از جاده اصلی منحرف شده بود را به حالت تعادل بازگرداند، اما انتظار برای بازگشت قیمتها به روزهای ابتدای سال هم برای این سال پُر از تلاطم تورمی بسیار بعید و قطعا سخت است، اما اگر دولت فرمان دلار را به سمت کاهشی بچرخاند شاید بتوان امیدی به تثبیت قیمتها در بازارخودرو داشت.
بیشتر بخوانید