با دستور دولت فعالیت سه نیروگاه برق اراک کرج و اصفهان به علت موضوع سوزی و آلودگی هوا متوقف شده است دستوری که انتقادات زیادی را در پی داشت. کارشناسان این نوع تصمیم گیری در مواجهه با مسائل کشور را غیر کارشناسی می دانند.
به گزارش صنعت مالی، چند هفتهای میشود که واژه مازوت و مازوتسوزی در خبرها و شبکههای اجتماعی پربازدید شده است.
داستان از این قرار است که دولت تصمیم گرفت تعدادی از نیروگاههای تولید برق در کشور را به علت مازوتسوزی و آلوده کردن هوا از مدار تولید خارج کند.
یکی از دستورات مهم رئیسجمهور پزشکیان در چند روز گذشته توقف مازوت سوزی در ۳ نیروگاه اراک، کرج و اصفهان بود. نیروگاههایی که با سوزاندن مازوت برق تولید میکنند. دستوری که خاموشیهای منظم و سراسری را در پی داشت.
کارشناسان و مسئولان زیادی به این نوع تصمیم گیری انتقاد کردند؛ اما دولت، جلوگیری از آلودگی بیشتر هوا که معمولاً در فصول پاییز و تابستان متراکمتر میشود را علت دستور توقف مازوت سوزی اعلام کرد.
مازوت یکی از انواع نفت کوره است که کیفیتی نامطلوب دارد و سوزاندن آن به انتشار گاز سمی دیاکسید گوگرد منجر میشود.
زهره سادات لاجوردی نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر تصمیمات غیر کارشناسی دولت گفت: اینکه به بهانه حذف مازوت و آلودگی اقدام به قطع برق کنیم کار درستی نیست.
وی همچنین با انتقاد از وزارت نیرو به علت عدم ذخیرهسازی به موقع اضافه کرد: اگر وزارت نیرو به موقع در خصوص ذخیرهسازی و افزایش راندمان نیروگاهها اقدام لازم را انجام میداد، امروز احتیاجی به این خاموشیهای دو ساعته نبود.
پزشکیان در حیاط دولت و در پاسخ به خبرنگاران در خصوص علت خاموشیها و ارتباط آن با ذخایر کشور گفت: چون ذخایرمان کم است و در زمستان ممکن است با مشکل مواجه شویم الان مجبوریم ذخایر نیروگاه ها را طوری تنظیم کنیم که زمستان به مشکل برنخوریم. اگر الان فکری نکنیم، در زمستان ممکن است با خطر زیادی مواجه شویم.
کارشناسان انرژی اذعان میکنند که اظهارات رئیسجمهور با منابع کشور همخوانی ندارد آنها میگویند: اینکه گفته میشود منابع ما محدود است درست نیست.
این کارشناسان تاکید میکنند که ایران به لحاظ تولید گاز دومین کشور در جهان است ضمن اینکه منابع نفتی و حتی مازوت ما هم محدود و کم نشده که دولت چهاردهم ذخایر کم را یکی از علت های توقف نیروگاهها اعلام کرده است.
تصمیم نابهنگام و غیرکارشناسی دولت چهاردهم شایعات را هم در شبکههای اجتماعی گسترش داده است. تا جایی که برخی از کانالها و شبکهها علت خاموشیها را کمبود منابع مازوت اعلام کردند. سخنگوی دولت چهاردهم تاکید کرد که ما در کشور کمبود مازوت نداریم و به اندازه کافی منابع مازوت برای تولید برق موجود است.
حتی برخی کانالها خاموشی سراسری و متوقف کردن نیروگاهها را با استخراج ارز دیجیتال توسط دولت مرتبط دانستند!
یکی از علتهای اساسی خاموشیها را میتوان در عملکرد ضعیف دولت یازدهم و دوازدهم دانست.
بررسی ها نشان می دهد در دولت یازدهم و دوازدهم، ظرفیت اسمی تعداد نیروگاهها به ترتیب ۷۴۸۷ و ۸۵۷۲ مگاوات بوده است در حالیکه در طول دولت دهم ظرفیت اسمی اضافه شده نیروگاهها با ثبت رکورد ۱۵۹۹۷ مگاوات با ظرفیت دولت یازدهم و دوازدهم برابری میکند.
چند روز بعد از اعلام رئیسجمهور مبنی بر توقف فعالیت سه نیروگاه و اعلام خاموشی، شبکه توزیع برق هیچ گونه برنامهای مبنی بر ساعت خاموشیها به مشترکین برق ابلاغ نکرده است حتی برای ساعتهایی سایت شرکت توزیع برق از دسترس خارج شده بود.
بالاخره جدول ساعت و منطقه خاموشیها منتشر شد و نیز پیامکهای ساعت شروع و پایان خاموشی هر مشترک برای او ارسال شد. اما نکته اینجا بود که بعضی از خاموشیها بدون اطلاع قبلی و بدون ارسال پیامک برای مشترک صورت میگرفت.
مشترکین در مناطق مختلف گلایه میکنند بعضی وقتها پیامک خاموشی برای ما میآید اما خاموشی در کار نیست.
شرایط طوری شده که انگار شبکه توزیع برق با مشترکین خود مزاح داشته باشد آنجایی که مشترک منتظر خاموشی هست شبکه برق پایدار است و خاموشی در کار نیست اما آنجایی که هیچ پیامکی نیامده و هیچگونه اطلاعی به مشترک داده نشده است به یکباره دو ساعت برق مشترک قطع میشود.
بیش از سه ماه از شروع دولت چهاردهم میگذرد و یکی از تصمیمات مهم دولت توقف فعالیت چند نیروگاه و خاموشیهای سراسری بوده است. تصمیمی که با اظهارات رئیس جمهور مبنی بر کار کارشناسی و تصمیمات کارشناسی فاصله بسیاری دارد.