تولید درحال حاضر در کشور به صرفه نیست. این را دارابی کارشناس اقتصادی می گوید. او معتقد است اینکه بخواهیم همه مشکلات یا بخش مهمی از کمبودهای ناشی از مرتبط با تولید را متوجه بانک ها بدانیم آدرس اشتباه است. دارابی گفت: باید شرایطی فراهم شود تا تولید برای سرمایه گذار به صرفه باشد.
به گزارش صنعت مالی، تولید در ایران هزینه بر است؛ این جمله کلیشه ای را هر کاسب، تاجر و تولید کننده ای می داند. اگر از تولید کننده در صنایع مختلف سوال شود تولید به چه نیاز دارد؟ احتمالا اولین چیزی که به ذهنش می رسد این است که دولت و نظام اداری کاری به کار ما نداشته باشد و اجازه دهند تمرکز ما فقط در تولید باشد. دارابی کارشناس اقتصادی می گوید باید به سمتی برویم تا تولید و سرمایه گذاری به صرفه باشد تا سرمایه گذار رغبت به سرمایه گذاری و تولید داشته باشد.
قیمت گذاری دستوری برخی کالاها، نظام بانکی که به دلیل به صرفه و سودده نبودن کمک چندانی به تولیدکننده نمی کنند و نظام اداری پر پیچ و خم که دست و پای تولید کننده را قفل می کند موجب می شود که هر سرمایه گذاری به راحتی و با دیدن هر طرح سرمایه گذاری به سمت تولید نرود.
برخی کارشناسان و فعالان بازار انگشت اتهام برای عدم مشارکت در تولید را به سمت بانک ها می گیرند و اعتقاد دارند که باید آن ها مشارکت بیشتری در زنجیره منتج به تولید داشته باشند؛ اما برخی از کارشناسان هم معتقدند که بانک ها در مقابل سود و داشتن توجیه اقتصادی است که در یک پروژه سرمایه گذاری ورود می کنند و اینکه بخواهیم بانک ها را یکی از عوامل کاهش نرخ تولید و به تبع آن کاهش اشتغال و بالا رفتن تورم بدانیم تصوری اشتباه است.
مهدی دارابی کارشناس اقتصادی گفت: مشکل ما در بخش تولید بانک ها نیستند و تایید هم می کنم که این به معنای تایید عملکرد بانک ها نیست بلکه معتقدم مشکل اصلی در فرایند تولید متوجه بانک ها نیست.
دارابی با اشاره به مقرون به صرفه نبودن تولید در کشور گفت: متاسفانه شرایط نظام اداری و هزینه های مرتبط با تولید باعث می شود تا تولید در ایران به صرفه نباشد. وی اضافه کرد: بانک ها هم با این شرایط تا زمانیکه تولید به صرفه نباشد به بخش های تولیدی ورود نمی کنند و سرمایه گذاری انجام نمی دهند.
وی افزود: مثلا در حوزه انرژی شما مشاهده کنید که اگر یک سرمایه گذار وارد شود و بخواهد یک پالایشگاه احداث کند آیا می تواند در قیمت نهایی محصول نقش داشته باشد؟ تعیین قیمت ها در این حوزه ها معمولا در اختیار دولت و کاملا دستوری است.
این کارشناس اقتصادی گفت: باید مداخلات دولتی کاهش یابد و علاوه بر این رویکردهای بازار نیز باید اصلاح شود تا تولید برای تولیدکننده به صرفه باشد. دارابی ادامه داد: الان شرایطی هست که رویکردهای بازار و بخش های سرمایه گذار به سمتی است که با وضعیت فعلی بانک ها و مداخلاتی که وجود دارد سرمایه گذار حس امنیت نمی کند.
وی افزود: شما فکر می کنید که بانک ها نمی توانند وارد بازار مسکن شوند و با تولید مسکن به آشفته بازار مسکن خاتمه دهند اما چرا وارد این بازار نمی شوند به خاطر اینکه نمی توانند در قیمت تمام شده مسکن نقش کافی داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی گفت: باید به بخش های واقعی اقتصاد توجه کرد و از اینکه هر بار مشکلات اقتصادی داخل کشور و عدم سرمایه گذاری را متوجه بانک ها بدانیم آدرس غلط است.
بیشتر بخوانید