به گزارش صنعت مالی،نقل و انتقال سهام شرکت از جمله مسائل مهمی است که ممکن است در هر شرکتی اتفاق بیفتد. انتقال سهام به معنای واگذاری بخشی از سهام با توافق سهامداران شرکت به دیگری می باشد. سهام انواع مختلفی دارد و هر کدام از آن ها خصوصیات و ویژگی های مخصوص به خود را دارند. در ادامه انواع سهام را با ویژگی هایشان برای شما توضیح می دهیم.
نقل و انتقال سهام شرکت با نام و سهام بی نام کمی با یکدیگر متفاوت است. برای اینکه بتوانید تفاوت این دو را به خوبی درک کنید با یک مثال ساده تفاوت هر دو را برای شما توضیح می دهیم.
همه ما با چک بانکی سر و کار داشته ایم و خوب با محتویات داخل آن آشنایی داریم. حتما می دانید در چک های طرح قدیم اگر بر روی چک نام فرد مشخصی قید می شد، چک متعلق با آن فرد بود و فقط وی حق بردن آن چک به بانک و دریافت مبلغ آن را داشت.
سهام با نام هم دقیقا اینگونه است. به سهامی که به نام فرد مشخصی در دفتر ثبت شرکت ثبت شده باشد سهام با نام گویند. در مقابل چک در وجه حامل را داشتیم. این چک به نام فرد مشخصی نبود و هر کسی می توانست آن را به بانک ببرد و وجه آن را دریافت کند.
سهام بی نام هم سهامی است که در وجه حامل صادر می شود و برای آن تنها یک سند صادر می شود. دارنده آن سند مالک سهام است.
نقل و انتقال سهام می تواند هم به صورت نقدی و هم به صورت غیر نقدی باشد. در زمان تشکیل شرکت هر یک از موسسین مالی را به عنوان سرمایه اولیه به شرکت تسلیم می کنند. این مال یا به صورت نقد است یا غیر نقد.
منظور از سهام نقدی سهامی است که به صورت پول باشد. سهام غیر نقدی هر آنچه را که به صورت غیرنقدی باشد را گویند مانند تاسیسات، ساختمان، ماشین آلات و …
نقل و انتقال سهام با توجه به ماهیتی که دارد صورت می پذیرد. سهام هر سهام دار می تواند به دو صورت عادی و ممتاز باشد. منظور از سهام عادی سهامی است که حقوق و مزایای خاصی ندارد.
منظور از سهام ممتاز سهامی است که برای عده خاصی از سهام داران تعیین می گردد. این سهام حقوق و مزایای خاصی مانند حق رای بیشتر، سود بیشتر و … را برای سهام دار در پی خواهد داشت.
این دو نوع سهام هم تا حدودی مانند سهام عادی و سهام ممتاز هستند. سهام علاوه بر منفعت مالی برای دارنده آن می تواند در کنترل و اداره شرکت هم تاثیر داشته باشد.
سهام ها بر اساس نقش و تاثیرشان به دو دسته مدیریتی و کنترلی تقسیم بندی می شوند. تاثیر این دو نوع سهام در تعیین اعضای هیئت مدیره شرکت است. دارنده سهام مدیریتی تنها می تواند یک نفر از اعضای هیئت مدیره را تعیین کند.
در حالی که دارنده سهام کنترلی اختیار تعیین اکثریت اعضای هیئت مدیره را دارد.
نقل و انتقال سهام یکی از فرآیندهای ثبت تغییرات شرکت است که فرآیند پیچیده ای هم دارد. به این راحتی نیست که سهامداران هر وقت که بخواهند بتوانند بخشی از سهام شرکت را به دیگری منتقل کنند.
فرآیند نقل و انتقال یا باید از همان ابتدا در اساسنامه شرکت تعیین شده باشد یا اگر تعیین نشده باشد، باید با توجه به مراحل زیر طی شود تا قابلیت نقل و انتقال داشته باشد.
نقل و انتقال سهام یک فرآیند مهم در شرکت است. قطعا زمانی که شرکت بخواهد بخشی از آن را منتقل کند، باید اعضای هیئت مدیره که همانا از سهامداران عمده شرکت نیز می باشند، دور هم جمع شوند و در رابطه با نحوه و میزان انتقال آن به توافق برسند.
در صورتی که فرآیند نقل و انتقال سهام در اساسنامه شرکت تعیین شده باشد، نیازی به تشکیل جلسه هیئت مدیره نیست و برای نقل و انتقال باید جلسه فوق العاده تشکیل شود.
فرآیند تشکیل و اداره شرکت های تجاری و سهامی تابع قانون تجارت می باشد. طبق قانون همیشه باید صورت جلسه ای از جلسات شرکت تنظیم و به امضای اعضا برسد. پس از تشکیل جلسه و توافق برای میزان و نحوه انتقال سهام باید صورت جلسه ای تنظیم و به امضای اعضا برسد.
نقل و انتقال سهام باید کاملا قانونی و با رعایت تشریفات تعیین شده صورت پذیرد. قطعا اگر سهام داری بخواهد سهامش را به دیگران منتقل کند، نیازمند ارائه مدارک هویتی خود به صورت کامل جهت فرآیند نقل و انتقال است، همچنین طرف مقابل هم باید مدارک هویتی خود را ارائه دهد.
شرکت باید به ازای میزان سهامی که دارد هر ساله مالیات خود را به صورت کامل پرداخت کند. هر بخش از سهام دارای مالیات مخصوص به خود است. به دلیل اینکه فرآیند نقل و انتقال سهام طبق قانون تجارت صورت می پذیرد، بنابراین مالیات آن بخش از سهام که به فروش می رسد، باید به صورت کامل پرداخت شده باشد و برگه پرداخت آن هم در زمان نقل و انتقال در دسترس باشد.
برای نقل و انتقال سهام باید لیستی تهیه شود. در این لیست باید اسامی تمامی سهامداران قبل و بعد از انتقال سهام وارد شود.
نوع سهام و نوع شرکت هر دو در انتقال سهام مهم هستند. قوانین انتقال سهام در شرکت با مسئولیت محدود با شرکت های سهامی متفاوت است. در ادامه نحوه انتقال سهام با نام، سهام بی نام، سهام ممتاز و انتقال قهری سهام را با هم بررسی می کنیم.
جهت انتقال سهام با نام باید طبق مراحل زیر عمل شود.
برای انتقال سهام بی نام تنها نیاز به رد و بدل کردن سند می باشد و هیچ گونه تشریفات خاصی جز تنظیم صورت جلسه نیاز نیست، نیازی به مراجعه به اداره ثبت سهام هم نیست و خریدار تنها با پرداخت کل مبلغ سهام و دریافت سند آن مالک سهام می شود.
انتقال سهام ممتاز شرکت ها با توجه به ماده 42 قانون تجارت صورت می گیرد و تنها به افرادی که دارای شرایط مشخص و مورد تایید باشند منتقل می شود. برای انتقال سهام ممتاز باید مراحل زیر طی شود.
نقل و انتقال سهام همیشه هم به صورت ارادی نیست و ممکن است حادثه ای قهری سبب اینکار شود. برای مثال فوت یکی از سهامداران. پس از فوت سهامدار سهم وی به صورت قهری به ورثه وی منتقل می شود. ورثه بدون هیچ حق انتخابی صاحب کلیه اختیارات وی مانند حق رای و … می شوند.
شرایط نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی کاملا متفاوت از شرکت های با مسئولیت محدود است. برای انتقال سهام باید تمامی مراحل به صورت قانونی طی شود.
حتی شخصیت انتقال گیرنده هم با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن آن مهم است. چرا که مدارک و شرایط نقل و انتقال در هر دوی اینها با یکدیگر متفاوت است. آنچه که در انتقال سهام اهمیت دارد رعایت اصول قانونی انتقال می باشد.
انتهای رپرتاژ خبر/