اقتصاددان ارشد مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اقتصاد ایران آنقدر بزرگ نیست که نیازی به این همه بانک باشد؛ اقتصاد ایران را با یک یا دو بانک هم میتوان اداره کرد.
مسعود امجدیپور، اقتصاددان ارشد مجمع تشخیص مصحلت نظام در گفتگو با صنعت مالی، با بیان اینکه قرضالحسنه در نظام بانکی ایران به مفهوم واقعی اجرا و پیادهسازی نشده است، گفت: قرضالحسنه تعریفی دارد که هدف از آن رفع نیازهای مستضعفین است ولی امروزه متأسفانه بانکهای کشور که بنگاههای اقتصادی محسوب میشوند، پرداخت تسهیلات قرضالحسنه را منوط به شروطی کردهاند و ملاحظات منفعتطلبانهشان را مقدم بر رفع نیارهای مستضعفین میدانند.
وی افزود: از سوی دیگر مفاهیم مرتبط با قرضالحسنه به کل تغییر پیدا کرده و لذا تسهیلاتی که تحت عنوان قرضالحسنه پرداخت میشوند در اصل قرضالحسنه نیستند؛ به عبارت بهتر به نوعی هم سود میگیرند و هم پول مردم را برای مدتی مسدود میکنند؛ در صورتی که در شریعت اسلام مفهوم قرضالحسنه متفاوت است.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: در ایران بانکها به مثابه شرکتهای اقتصادی عمل میکنند؛ یعنی با پولهای مردم کار و سود میبرند و در همین راستا قرضالحسنه هم به یکی از راههای کسب درآمد برای این شرکتهای بزرگ اقتصادی تبدیل شده که تلاش میکنند با تبلیغ و بازی با الفاظ فعالیتشان را موجه جلوه دهند.
امجدیپور با بیان راهکاری به منظور اصلاح نظام قرضالحسنه در کشور گفت: راهکار این است بانکها به ویژه بانکهای دولتی، بنگاهداری را کنار بگذارند و اصلاً نیازی به بنگاهداری اینها نیست. وقتی بانکها بنگاهدار شوند قطعاً قرضالحسنه به یکی از راههای کسب درآمد برایشان تبدیل میشود.
وی بیان کرد: اقتصاد ایران آنقدر بزرگ نیست که نیازی به این همه بانک باشد؛ اقتصاد ایران را باید یک یا دو بانک هم میتوان اداره کرد. منابع مالی بانکها عموماً در زمره انفال محسوب میشوند که مردم اختیار آنها را به بانکها سپردهاند و لذا انتظار میرود این منابع در جهت تقویت اقتصاد، تولید و بهبود معیشت مردم مورد استفاده قرار گیرد.
این کارشناس اقتصادی گفت: بانکها نباید به خود اجازه دهند با پول مردم کاسبی کنند و سود آن را در جیب خود بگذارند و مفهوم قرضالحسنه را تغییر دهند.
بیشتر بخوانید: