10 آذر , 1403

کد خبر : 35491
بانک و بیمه شنبه 10 آذر 1403 - 13:40 زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
صنعت مالی گزارش می‌دهد:

خرید و فروش آنلاین طلا نیازمند نظارت با هدف جلوگیری از خالی‌فروشی

اگر بر معاملات طلای آنلاین نظارت درست و صحیحی وجود نداشته باشد امکان دارد به ابزاری برای سفته‌بازی و دلالی تبدیل شوند.

به گزارش صنعت مالی، مدت‌هاست در گوشه و کنار شهر، معابر اصلی و نیز در مکان‌های مرتبط با حمل و نقل عمومی تبلیغاتی پیرامون خرید و فروش طلای دیجیتال گسترش یافته و در این نوع تبلیغات مردم تشویق به خرید طلا با حداقل موجودی یعنی 50 هزار تومان می‌شوند و معمولاً سقفی برای خرید هم وجود ندارد، البته این نرم‌افزارها جدا از صندوق‌های طلا و بورس فعالیت می‌کنند و به همین دلیل ریسک سرمایه‌گذاری به شدت افزایش می‌یابد.

سکه ثامن تجربه تلخی بود که سبب شد بسیاری از سرمایه‌گذاران پس‌اندازهایی که حاصل زحمات چندین ساله بود را در یک شب از دست بدهند. بر همین اساس نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهرات تهران با حق دانستن این نگرانی‌ها و برای جلوگیری از عدم تکرار تجربه تلخ سکه ثامن، تأکید می‌کند که فرآیند معامله آنلاین طلا مستلزم بسترسازی، اعمال فیلترهای فنی و امنیتی و رسانه‌ای کردن این موضوع برای آگاهی عمومی است.

نرخ بالای شکایت از پلتفرم‌های آنلاین معامله طلا

وی با اشاره به نرخ بالای شکایت‌های مشتریان از تقلب و تخلف در فروش، ۷۰ درصد مشکل مراجعه‌کنندگان را متعلق به خرید از صفحات و حساب‌هایی خواند که در فضای مجازی فعال بودند؛ بنابراین مشخص نبودن هویت صنفی این کسب و کارها، نداشتن جواز فعالیت و به صورت رسمی ثبت نشدن فعالیت آنها موجب می‌شود تا شکایت مالباخته‌ها قابل پیگیری نباشد.

حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با صنعت مالی، در این باره گفت: در دنیا این نوع ابزارها تحت عنوان ابزارهای مختلف مالی شناخته می‌شوند و اگر ارزیابی صحیحی از آنها وجود داشته باشد، طبیعی است می‌تواند اثرگذاری مثبتی داشته باشد و به اقتصاد کشور کمک کند.

وی، فروش طلا در فضای مجازی را در اکثر مواقع مصداق «خالی‌فروشی» تفسیر کرد و افزود: با توجه به متفاوت بودن شرایط کشور، این خالی‌فروشی‌ها با ریسک‌های فراوانی همراه هست چون وقتی افراد سرمایه‌ای را صرف خرید طلا در بستر فضای مجازی می‌کنند اگر موفق به تبدیل سرمایه به طلای فیزیکی نشوند، قطعاً با ضرر مواجه خواهند شد یا اینکه گاهاً اتفاق افتاده به دلیل شوک‌های بازار و تفاوت قیمتی، فروشنده نتوانسته منابع مورد نیاز را تأمین کند.

مراقب خالی‌فروشی باشیم

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: پلتفرم‌هایی که طلا را در بستر فضای مجازی به فروش می‌رسانند باید پیش‌بینی‌های لازم، ذخایر لازم، تعهدات و ضمانت‌های لازم را به همراه داشته باشند یا ارائه دهند ولی احساس ما این است شاید در شرایط کنونی این اتفاق نیفتد یا حتی احتمال دارد با زد و بندهایی مجوزهای لازم گرفته شده باشد یا گاهاً مجوزی اخذ نشود.

محمودی اصل ادامه داد: البته این موضوع در خصوص صندوق‌های طلا در بورس صدق نمی‌کند چون اینها تحت نظارت‌های شدید قرار دارند و دارای مجوزها و منابع لازم هستند اما هنوز در خصوص پلتفرم‌های فروش طلای آنلاین اطمینان‌های لازم کسب نشده است.

وی با بیان اینکه در هیچ اقتصادی خالی‌فروشی مورد تأیید نیست، گفت: امکان دارد ماجرای سکه ثامن دوباره تکرار شود و لذا باید از وقوع چنین اتفاقی پیش‌گیری کرد و از سوی دیگر فروش طلا در چنین پلتفرم‌هایی انتظارات تورمی را افزایش می‌دهد و کاری بسیار خطرناک است.

براساس این گزارش؛ اگر بر معاملات طلای آنلاین نظارت درست و صحیحی وجود نداشته باشد امکان دارد به ابزاری برای سفته‌بازی و دلالی تبدیل شوند و لذا همانطورکه مراجع ذی‌صلاح درصدد نظارت بر معاملات فیزیکی طلا برآمده‌اند تا به دلالی در این بازار خاتمه و یا آن را کاهش دهند انتظار می‌رود خرید و فروش آنلاین طلای آبشده را هم به همین شیوه اداره کنند تا مبادا اتفاقات دلال‌گونه، سفته‌بازانه یا خالی‌فروشی به وقوع بپیوندد.

لازم به ذکر است؛ صرفاً با صدور چند مجوز یا دریافت اینماد، نمی‌توان به طور قطع گفت پلفترم‌های فروش طلای آنلاین مورد اعتماد هستند بلکه باید این پلتفرم‌ها تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی و اتحادیه طلا و جواهر درآیند و از سوی دیگر ضرورت دارد بر میزان ذخایر طلای آنها نظارت جدی وجود داشته باشد؛ یعنی معاملات آنلاین طلا دقیقاً متناسب با ذخایر طلای این پلفترم‌ها باشند.

بیشتر بخوانید:

مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *