به گزارش صنعت مالی، بر اساس آمار تا پایان بهمن ماه سال گذشته در مجموع ۱۵۸ هزارو ۸۲۴ دستگاه انواع وانت (پیکاپ) در کشور تولید شده که در این میان سایپا با ۱۱۳ هزار و ۷۴۷ دستگاه بیشترین سهم تولید وانت را داشته که کمی بیش از ۷۰ درصد از تولید وانت (پیکاپ) در سال گذشته توسط سایپا تولید شده است. بنابراین وانت ۱۵۱ سایپا با تیراژ ۶۵۸۶۷ دستگاه تا پایان بهمن ۱۴۰۳ اصلیترین علت رشد سایپا در تولید وانت و افزایش سهم بازار بوده است.

آنچه از آمار برمی آید این است که سال گذشته سایپا توانست در سایت بن رو موفق به شکست رکورد تولید این خودرو شده و از تیراژ سال ۱۴۰۱ نیز عبور کند. همچنین سال ۱۴۰۲ سایپا در سایت بن رو با تولید ۴۳ هزار و ۹۰۰ دستگاه وانت سایپا ۱۵۱ توانست این رکورد را نیز جابجا کند و در واقع سایپا تواسنت بر اساس نیاز بازار توسعه، تولید این محصول را در دستور کار قرار دهد اما حالا تولید این خودرو با تیراژ روزانه ۳۰۰ دستگاه متوقف شده است و علت توقف تولید پراید ۱۵۱ نیز پاس نکردن استانداردهای ۸۵ گانه اجباری اعلام شده است.
توقف تولید پراید ۱۵۱ با این تیراژ بالا تاثیر قابل توجهی روی خط تولید سایپا می گذارد و به نظر می رسد تا زمان جایگزینی با محصول جدید چراغ خط تولید این سایت خاموش شود و سهم آن در تولید کل سایپا کاهش یابد. البته ارزش سایت این شرکت صرفا به ارزش یک کارخانه و تولید فعلی آن نیست بلکه به عوامل دیگری چون ظرفیت تولید نیروی کار، موقعیت مکانی کارخانه، دسترسی آن به شبکه حمل و نقل و برنامه ریزی های شرکت نیز بستگی دارد.
بازی یا واقعیت؟
برای مثال اگر سایپا از همین خطوط برای تولید محصول جایگزین استفاده کند و از نیروی کار ماهر و باتجربه که در این سایت مشغول به کار بوده برای تولید محصول جدید نیز استفاده کند و محصول جایگزین نیز برای مردم جذاب و با تقاضای بالا باشد می توان انتظار داشت که این توقف تولید موقتی بوده و یا حتی در بلندمدت ارزش سایت را افزایش دهد.
اما در کنار این مسائل، این فرضیه وجود دارد که ممکن است بن رو عمدا وارد بازی زیانده بودن شده است تا با قیمت غیر واقعی تحویل خریدار شود ؛ اما باید دید که سیاستهای قیمتگذاری سایپا برای محصول جایگزین چیست. برای مثال اگر هدف این شرکت حفظ سهم بازار باشد ممکن است که در ابتدا قیمت را رقابتی تعیین کند اما ممکن است حاشیه سود را تاحد زیادی کاهش دهد که این امر به معنای زیانده بودن نیست.
از سویی دیگر ، توقف تولید پراید ۱۵۱ ممکن است در کوتاه مدت تاثیر منفی روی تیراژ تولید سایپا بگذارد، اما به نظر نمی رسد که منجر به کاهش ارزش سایت بن رو شود؛ به شرط آنکه سایپا بتواند به سرعت محصول جایگزین مناسبی رو معرفی و تولید کند و از ظرفیتها و زیرساختهای موجود به خوبی استفاده کند. بنابراین سیاستهای قیمتگذاری برای محصول جدید نقش مهمی در سودآوری بن رو در آینده دارد.
بیشتر بخوانید