تحلیلگر اقتصادی و اقتصاددان با تأکید بر اینکه اقتصاد چند نرخی سمّ مهلک «سرمایهگذاری برای تولید» است، گفت: وامهای خُرد بانکی مُسکِّن موقت و نه راهکار نجات تولید است.
عطا بهرامی تحلیلگر اقتصادی و اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار صنعت مالی با اشاره به نامگذاری 1404 به سال «سرمایهگذاری برای تولید» و دلیل مبنای نامگذاری چند سال گذشته با عنوان اقتصادی اظهار کرد: چیزی که بهعنوان شعار سال مطرح شده، یک منطق اصلی دارد و یک موردی که ممکن است خطر باشد و منطق اینکه سرمایهگذاری باید بهصرفه و مزیت سرمایهگذاری هم تولید باشد.
وی اضافه کرد: قطعاً «سرمایهگذاری برای تولید» برای تولیدکنندگانی که قصد کار و تلاش دارند بسیار ارزشمند است و افرادی که در صنعت و تولید مشغول هستند در صورت حمایت میتوانند به اهداف تولیدی خود برسند.
تحلیلگر اقتصادی و اقتصاددان بیان کرد: البته تحقق شعار سال نیازمند الزاماتی است که اقتصاد قابل پیشبینی باشد و سرمایهگذار از بازار برآورد داشته باشد و در اصول اقتصادی که قیمتگذاری میکنید عملاً پیشبینیها ممکن نیست، فرض کنید من یک سیبزمینیکار بودم و قصد داشتم کار صادرات سیبزمینی انجام دهم و بازار آن را هم دارم، اام دولت صادرات این محصول را ممنوع و اعلام میکند از نظر ما سال تورم صادرات است و من نیز کسب و کار را تعطیل میکنم!
بهرامی متذکر شد: چنین اقتصادی که دولت عامل دخالت آن بوده، مخالف اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی است و براین اساس نمیتوان دخالت غیرتعرفهای انجام داد و من نیز نمیتوان سمت سرمایهگذاری بروم.
وی تأکید کرد: سرمایهگذاران هم میدانند که چیزی که قیمتگذاری میشود و به یکبار سر و کله دولت پیدا میشود نباید رفت، بنابراین در اقتصاد باید قوانین قابل پیشبینی وجود اشته باشد و اسناد بالادستی هم توسط مسئولان نگارش شده و قانون برنامه هفتم و بودجه هم همینطور.
تحلیلگر اقتصادی و اقتصاددان تشریح کرد: شما نمیتوانید در قانون برنامه هفتم ارز را شناور کنید، اما در بودجه ارز 4200 تومان قرار دهید! سرمایهگذار بالاخره دارای مشاور حقوقی است و سیاستهای اقتصادی و نحوه سرمایهگذاری را بررسی کرده و سپس تصمیم میگیرد و نسبت به بازار هم حساس هستند و باید به قوانینی که خوود نوشتیم عمل کنیم.
بهرامی تصریح کرد که مسئله دوم اینکه عنوان میشود باید پول بانکها به سمت تولید برود! این اشتباه است، چراکه بانک دارای چارچوب خاصی است و در تمامبی دنیا بانک ها وام و تسهیلات خُرد به تولیدکنندگان اعطا میکنند و با توجه به اینکه اقتصاد رقابتی بهوجود میآید، بنابراین اگر بانکی سرمایهگذاری مستقیم انجام دهد به سرنوشت سایر بانکها دچار میشود که در سرمایهگذاری شکست خوردند.
وی با بیان اینکه اگر به برنامه هفتم توسعه عمل شود بهلحاظ اقتصادی کمبودی نخواهیم داشت، ادامه داد: ایران ظرفیت اقتصادی بسیاری دارد و اگر به قانون برنامه پنجم و هفتم، اقتصاد مقاومتی و … عمل کرده و یکسری از اقداماتی که به اقتصاد ضربه وارد میکند انجام ندهیم و دولت دخالت بیهودهای در بازار انجام ندهد و بازار چند نرخی نباشد که از نان شب واجبتر است در اقتصاد بسیار جلو میافتیم.
تحلیلگر اقتصادی و اقتصاددان در ادامه توضیح داد: مقررات خیلی زیادی داریم و این مسئله دست و پای اقتصاد ایران را بسته و حتی در بخش معادن مقررات خاص و زیادی وجود دارد و درصورتی که برخی مقررات پیچیده را حذف کنیم در پایان سال جاری به وضعیت بسیار خوبی در اقتصاد و تحقق شعار سال خواهیم رسید.