به گزارش صنعت مالی، این روزها شاهد مصاحبه هایی از عین.نون ؛ گزینه از اول اشتباهی ۳ دوره مختلف از سوی هیات مدیره بورس انرژی برای سکانداری این بازار و همچنان باقیمانده در وقت اضافه ترکیب جدید مدیریت این رکن مهم بازار سرمایه در شرایط ناترازی انرژی هستیم که با رزومه کاملا غیرمرتبط خود در حیطه تخصصی بورس انرژی و بر خلاف دیدگاه و بینش دولت پزشکیان، گویا اکسیر ناب و مرغوبی پیدا کرده که با آن می تواند «ناترازی انرژی»کشور در حوزه گاز و برق و آب و هر آنچه که به زعم او ناتراز و ناکوک است را تراز کند.
کلیدواژه «گواهی صرفه جویی انرژی» عبارتی است که این مسئول دارای تایید صلاحیت مخدوش و غیر قانونی در دوره ریاست مجید عشقی بر سازمان بورس با استفاده از حسن شهرت، تریبون و نقدینگی متعلق به سهامداران از همه جا بی خبر بورس انرژی به عنوان یکی از ارکان مهم بازار سرمایه برای پروموت شخصی خود به کار گرفته تا تصویر خود را با عناوین توخالی و پررنگ و لعاب در رسانه ها منتشر کند، بلکه فرجی شود و خودش را بتواند برای دو سال دیگر در منصب فعلی ابقا کند.
به بیان ساده، گواهی صرفه جویی انرژی بر مبنای جریمه و پاداش بنا شده و قرار است آن مصرف کننده ای که صرفه جویی کند، بتواند آنرا در قالب گواهی در بورس انرژی بفروشد و پول نقد دریافت کند و در مقابل اگر مصرف کننده ای الگوی مصرف را رعایت نکرد باید به عنوان جریمه در بورس گواهی صرفه جویی خریداری کند.
مفهوم این ادبیات ساده و روشن چه ارتباطی با ناترازی انرژی دارد که این روزها به کلید واژه ای برای دستاورد سازی یا مهندسی افکار عمومی برای پُز دادن تو خالی پشت تریبون بورس انرژی شده است؟
اظهار نظر و دیدگاه رییس جمهور پزشکیان درباره بکارگیری نیروهای متخصص و جلوگیری از رشد اشخاص ناکارآمد و فاقد تجربه و صلاحیت حرفه ای در رده های مدیریتی نیز باعث شده با وجود لابی و پافشاری پی در پی عوامل پشتیبان عین. نون برای تداوم ابقای وی، اما با تغییر ترکیب هیات مدیره جدید بورس انرژی و همچنین نماینده سازمان بورس به عنوان ناظر در این ترکیب، این تلاش ها تاکنون شکست خورده است.
به این ترتیب به نظر می رسد تاکتیک بازی با کلمات و عوام فریبی با استفاده از عبارت هایی همچون گواهی صرفه جویی انرژی مثل تجربه شو های رونمایی و دستاورد سازی توخالی راه اندازی قراردادهای آتی و اختیار معامله و … که هزینه هنگفت اعتباری برای رییس مستعفی سازمان بورس دربرداشت این بار بتواند به اهرمی برای تحمیل ابقای این گزینه فاقد صلاحیت حرفه ای برای سکانداری بورس انرژی بکار برود.
برای بررسی صحت و سقم ادعاهای مطرح شده این روزهای عین.نون درخصوص گواهی صرفه جویی و سایر فرمایشات شاذ او فقط کافی است به چند سوال زیر درباره عملکرد وی طی دو سال گذشته نگاهی بیندازیم:
۱- وضعیت فعلی قراردادهای آتی (فیوچرز) نفت خام و نفت کوره و متانول و … که علی نقوی متولد روستای غوگر در شهرستان بافت کرمان حدود دوسال قبل با دعوت از وزیر نفت وقت (جواد اوجی) و وزیر اقتصاد وقت (احسان خاندوزی) و رییس مستعفی سازمان بورس (مجید عشقی) از آن رونمایی کرد و با یک معرکه رسانه ای دقیقا در همان زمان توانست خود را برای تداوم نشستن بر کرسی ریاست بورس انرژی به رئیس گوش بفرمان سازمان بورس تحمیل کند، اکنون در چه مرحله ای است و به لحاظ اجرایی چه نتیجه ای برای بازار انرژی داشته است؟
چنانچه به آمار معاملات منتشر شده در سایت رسمی بورس انرژی مراجعه شود پاسخ روشن است چراکه چیزی جز انحراف افکار عمومی و سوءاستفاده از سوگیری فراموشی اجتماعی در دستاورد سازی های توخالی بدست نمی آید.
دقیقا در همان مقطع زمانی که قراردادهای آتی انرژی با هدف ابقای عین.نون در جایگاه مدیرعاملی بورس انرژی رونمایی و رسانه ای شد، هم اکنون گواهی صرفه جویی انرژی نیز دوباره بازیچه جدیدی شده تا شاید دوباره با همان تاکتیک قبلی بتوان چند صباحی بیشتر با او و حامیانش مدارا کرد و از کیسه سهامداران بورس انرژی حاتم بخشی شود.
۲- وضعیت قراردادهای اختیار معامله (options) با آن همه قیل و قال رسانه ای برای این گزینه از اول اشتباهی بورس انرژی چه شد؟
۳- وضعیت گواهی ظرفیت برق (نقدی و آتی) با آن همه جنجال و هیاهوی رسانه ای چه شد و امروز به چه کاری برای حل معضل ناترازی برق آمده است؟ اصلاً تا حالا این گواهی کجا بوده اند؟
۴- وضعیت کنونی سود شرکت بورس انرژی ایران با کاهش ۳۵ درصدی سود عملیاتی فقط طی دوسال مورد توجه ناظران جدید بازارسرمایه بوده است؟
بی تردید؛ حجت صیدی رییس جدید سازمان بورس و حسابرس کار کشته بانکی و صنعت کشور نیک می داند، آشتی سهامداران با بازارسرمایه و اعتماد آنها به متولیان این بازار باتوجه به خسارت های سال های اخیر کاری سخت و دشوار در مقطع کنونی است و اکنون افکار عمومی این بازار تحمل نمایش های دستاورد سازی و بازی با کلمات زیبا اما اجرای فاجعه بار مثل شومن بورس انرژی را دیگر ندارد.
اگر چه با وجود چنین رفتارهایی اساسا بورس انرژی جایگاه خود را در بازار انرژی کشور از دست داده و اهدافی که در زمان تاسیس آن به عنوان رسالت و ماموریت تعریف شدند به هیچ وجه حاصل نشدند، اما شاید به قول معروف «جلوی ضرر را از هر کجا که بتوان گرفت، منفعت است» و به اندازه گامی کوچک در راستای حذف افراد رانت جو و جایگزینی آنها با اشخاص با کفایت، ثمره اقتصادی اندکی را برای کشور به ارمغان آورد.