کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش اتباع بیگانه در افزایش قیمت اجارهبها و خرید مسکن گفت: اتباع بیگانه در پایین شهر و حاشیه تهران تا توانستهاند خانههای ارزان اجاره کردهاند و معادله مربوط به عرضه و تقاضا را مختل ساختهاند و متأسفانه شرایط هم طوری رقم خورده که قیمت مسکن ارزان هم افزایش پیدا کرده است.
احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با صنعت مالی، درباره آینده بازار مسکن گفت: همیشه در اقتصاد دو تقاضا از سوی مصرفکنندگان واقعی و نیز سفتهبازان منجر به فعال شدن بازارهای مختلف شده است که بازار مسکن هم از این قاعده مستثنی نیست اما در حال حاضر قیمت مسکن به حدی بالاست که قدرت خرید یک واحد مسکونی کوچک در مناطق متوسط رو به پایین برای مردم میسر نیست و آرام آرام جمعیت در حال مهاجرت به حواشی شهر هستند و لذا در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت که بازار مسکن رونق داشته باشد.
وی افزود: در این وضعیت حتی سفتهبازان هم علاقهای به سرمایهگذاری در بخش مسکن ندارند؛ زیرا ملکی را که خریداری میکنند باید تقاضا برایش وجود داشته باشد اما وقتی تقاضا نباشد با رکود سرمایه مواجه میشوند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: امروز در ایران عدم اعتماد اقتصادی و سیاسی تشدید شده و به همین دلیل برخی از مردم با خود میگویند در چنین شرایطی اگر یک کالای خارجی خریداری کنند یا در حوزه بازارهای مالی جهانی دست به سرمایهگذاری بزنند سود بیشتری خواهند برد و به همین دلیل سرمایهگذاری درطلا یا دلار جذابتر از سرمایهگذاری در بخش مسکن هستند. به هر حال امکان فروش سریع مسکن و تبدیل آن به پول نقد زمانبرتر از تبدیل طلا و دلار به ریال است و از همه مهمتر اینکه قدرت خرید طبقات محروم و ضعیف شاید به خرید طلا و دلار برسد ولی برای خرید ملک با مشکل مواجه خواهند شد.
سلطانی با اشاره به نقش اتباع بیگانه در افزایش قیمت اجارهبها و خرید مسکن گفت: مشکلی که در ایران وجود دارد آن است که طبقه مصرفکننده از بالای شهر به سمت پایین شهر منتقل شده و به همین دلیل تقاضا برای مسکن ارزان به شدت افزایش پیدا کرده اما از سوی دیگر اتباع بیگانه در پایین شهر و حاشیه تهران تا توانستهاند خانههای ارزان اجاره کردهاند و معادله مربوط به عرضه و تقاضا را مختل ساختهاند و متأسفانه شرایط هم طوری رقم خورده که قیمت مسکن ارزان هم افزایش پیدا کرده است.
وی بیان کرد: اکثر اتباعی که در ایران به ویژه در تهران و کلانشهرها زندگی میکنند، زندگی جمعی و گروهی را برگزیدهاند و برایشان اهمیتی ندارد مسکن را با چه اجارهای در حاشیه تهران تأمین کنند چون هزینه اجاره میان اعضای خانه یا خانواده سرشکن میشود. پس به جرئت میتوان گفت اتباع نقش مهمی در افزایش قیمت مسکن ارزانقیمت داشتهاند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه میزان سرمایهگذاری در بخش مسکن ارزان به شدت پایین بوده است، گفت: اکثر سرمایهگذاریها در حوزه مسکن گران و لوکس انجام پذیرفتهاند و بنابراین باید گفت کاهش تولید مسکن قیمت مناسب و هجوم اتباع به سمت مناطق ارزان تهرانو دیگر کلانشهرها منجر به برهم خوردن عرضه و تقاضا شده است. امروز تهیه مسکن ارزان در اطراف تهران شبیه مزایده شده و اتباع با هر مبلغ اجارهای که شده حاضر به تهیه مسکن ارزان هستند.
سلطانی در پایان با ارائه راهکاری گفت: دولت باید تأمین مالی صحیحی برای ساخت مسکن مناسب و ارزان انجام دهد و تمهیداتی را برای ممانعت از ورود اتباع بیگانه به کشور در نظر بگیرد و از سوی دیگر تسهیلات بانکی را با نرخ سود منطقی در اختیار اقشار کمدرآمد بگذارد.
بیشتر بخوانید: