امروز: سه شنبه, 20 آذر , 1403

20 آذر , 1403

کد خبر : 32694
اقتصاد ایران شنبه 12 آبان 1403 - 15:25 زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0
سیف در گفت‌وگو با صنعت مالی:

قطع یارانه افراد پردرآمد در کاهش کسری بودجه و بی‌عدالتی اثرگذار است

کارشناس اقتصادی با بیان اینکه شیوه کنونی در اجرای هدفمندی یارانه‌ها منجر به افزایش فشار به بودجه عمومی شده است، اظهار کرد: افزایش فشار به بودجه عمومی تشدید کسری بودجه دولت و افزایش کسری بودجه منجر به تورم شده و لذا باید یارانه افراد پردرآمد حذف شود.

یارانه

اله‌مراد سیف، عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) در گفت‌وگو با صنعت مالی، درباره حذف افراد پردرآمد از ردیف دریافت یارانه نقدی گفت: این تصمیمی که دولت در پیش گرفته می‌تواند مفید و اثربخش باشد؛ زیرا نباید افراد پردرآمد همان یارانه‌ای را دریافت کنند که به افراد کم‌درآمد پرداخت می‌شود. هدف از پرداخت یارانه نقدی بهود معیشت اقشار آسیب‌پذیر است و لذا باید در نوع دهک‌بندی‌ها تجدیدنظر صورت بگیرد.

وی افزود: به نظر من باید تا دهک پنج در لیست دریافت یارانه مستقیم قرار داشته باشند، دهک‌های 6 تا 7 از حمایت‌های درمانی برخوردار شوند و دهک‌های 8 تا 10 به طور کل از دریافت یارانه مستقیم و غیرمستقیم حذف شوند ولی باید پنج دهک اول به طور جدی مورد حمایت قرار گیرند زیرا اینها غالباً تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، بنیاد شهید و دیگر سازمان‌های حمایتی قرار دارند و معیشتشان به شدت به یارانه نقدی وابسته است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: متأسفانه پرداخت نقدی یارانه شیوه اشتباهی بود که برخی کشورها سال‌ها پیش آن را تجربه کردند و با شکست مواجه شدند و بیرون آمدن از این شکست برایشان خیلی سخت و هزینه‌ساز بود و بهتر بود پیش از اجرای هدفمندی یارانه‌ها از تجربه کشورهای شکست‌خورده درس می‌گرفتیم تا آن اشتباه دوباره تکرار نشود ولی اکنون که از دهه 80 به بعد این طرح اجرا شده و بخش قابل توجهی از جامعه به شدت به یارانه نقدی وابسته هستند نمی‌توان آن را به کل کنار گذاشت و باید با احتیاط عمل کرد.

سیف با بیان اینکه شیوه کنونی در اجرای هدفمندی یارانه‌ها منجر به افزایش فشار به بودجه عمومی شده است، اظهار کرد: افزایش فشار به بودجه عمومی تشدید کسری بودجه دولت و افزایش کسری بودجه منجر به تورم شده و شرایط اقتصادی را بدتر از قبل می‌کند و از سوی دیگر چرا باید فردی که شرایط مالی خوبی دارد یارانه مستقیم و غیرمستقیم دریافت کند؟! در صورتی که اکثر اقشار ضعیف جامعه به سختی امورات خود را می‌گذرانند.

وی درباره ضرورت هدفمندی یارانه پنهان و اصلاح شیوه کنونی هدایت این نوع یارانه تأکید کرد: فرض کنید خانواده‌ای قدرت خرید یک خودرو را ندارد ولی خانواده‌ای دیگر چند خودرو در اختیار دارد؛ آیا انصاف است که آنها به طور برابر از قیمت سوخت یکسان برخوردار باشند؟! به نظر من باید در شیوه پرداخت یارانه پنهان اصلاحاتی صورت بگیرد و براساس کد ملی هر فرد سهمیه سوخت تعیین شود تا اقشار ضعیف که امکان خرید خودرو ندارند بتوانند از یارانه سوخت برخوردار باشند نه اینکه همه اقشار از بنزین لیتری سه هزار تومان بهره ببرند.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اگر به دنبال تحقق عدالت هستیم باید شیوه فعلی پرداخت یارانه اصلاح شود، گفت: اگر قرار است دهک‎‌های پردرآمد حذف شوند باید این تصمیم با دقت بیشتری به مرحله اجرا درآید و از سوی دیگر بهتر است منابع مازاد ناشی از حذف یارانه دهک‌های پردآمد به جای بازتوزیع نقدی؛ در امورات دارویی، درمانی و بهداشتی هزینه شوند یعنی این منابع را صرف حمایت‌های درمانی و بهداشتی از اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر کرد یا اینکه کارخانه و واحدهای تولیدی در مناطق محروم براساس مزیت نسبی این مناطق تأسیس شوند که از این طریق هم به تولید ناخالص داخلی کمک کند و هم اینکه وضعیت فقر را در جامعه کاهش دهد.

بیشتر بخوانید:

توضیح معاون وزیر کار درباره حذف یارانه‌های نقدی

پرداخت یارانه‌ها به شیوه فعلی منسوخ شده است

مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی حرف های رکیک و افترا باشد به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • ادب و احترام را در برخورد با دیگران رعایت فرمایید.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *